Zagrebački holding Mapa weba
 

Zgrade u N. Jelkovcu u B i C energetskom razredu

10. rujna 2013. - Kod projektiranja i izgradnje zgrada u Novom Jelkovcu vodilo se računa o niskoenergetskoj gradnji, što potvrđuje i energetski certifikat prema kojem su zgrade u naselju svrstane u energetski razred B ili C.

Što to znači za stanare zgrada? Energetski razred zgrade je indikator energetskih svojstava zgrade. Postoji 8 energetskih razreda s time da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Ocjena energetskog razreda ovisi o godišnjoj potrošnji energije po jedinici površine – kvadratnom metru (kWh/m2). Nove zgrade trebale bi ući u bitno bolji energetski razred. Očekuje se da će spadati u energetski razred C. Uz kvalitetnu toplinsku zaštitu može se dobiti ocjena razreda do maksimalno B klase, dok su visoki energetski razredi A+ i A za Hrvatsku daleka budućnost, u kojoj se mora promijeniti svijest investitora i građevinara o energetskoj učinkovitosti i inteligentnoj gradnji. Za razred A nužni su sustavi koji primjenjuju obnovljive izvore energije i time smanjuju ukupnu potrošnju klasičnih sustava, tj. potrošnju energije po kvadratnom metru.

Savjeti za uštedu energije:

a) Sustav rasvjete
Smanjenje nepotrebnog vremena rada električne rasvjete, isključivanje rasvjete u praznim prostorijama, redovito čišćenje pokrova na rasvjetnim tijelima, isključivanje rasvjete kad je dnevna svjetlost dovoljna. Kod zamjene dotrajalih rasvjetnih tijela uvijek ugrađivati energetski učinkovita rasvjetna tijela, tzv. štedne žarulje.

b) Sustav grijanja
Promovirati zatvaranje vanjskih vrata i prozora u sezoni grijanja te motivirati stanare da u slučaju kad je prevruće reguliraju grijanje na nižu temperaturu, a ne otvaraju prozore. Ogrjevna i rashladna tijela ne smiju biti zaklonjena. Redovito servisirati opremu te redovito provjeravati sustave zbog mogućih gubitaka.

c) Topla voda
Ne ostavljati otvorenu slavinu ako je to nepotrebno. To se posebno odnosi na toplu vodu.

d) Informatička i elektronska oprema
Reducirati vrijeme nepotrebnog rada opreme. Računala, monitori, pisači, fotokopirni uređaji i skeneri trebaju biti isključeni tijekom noći i vikendima ako se ne koriste. Način rada opreme u pripravnosti i dalje troši energiju.

Računala, pisači, fotokopirni uređaji i skeneri trebaju biti namješteni tako da iskorištavaju svoje mogućnosti različitih načina radova. Monitori mogu uštedjeti na energiji tako da se gase nakon određenog razdoblja neaktivnosti. Pisači bi trebali biti korišteni od strane više osoba gdje god je to moguće. Time se onemogućuje dugo trajanje neaktivnosti printera te reduciraju troškovi održavanja. Ugraditi sedmodnevne tajmere da automatski gase printere tijekom noći i vikendima.

Pri nabavi nove informatičke i elektronske opreme investirati u energetski učinkovitu opremu. Takva oprema troši manje električne energije, a u isto vrijeme generira manju količinu topline čime se smanjuju i troškovi klimatizacije. Najkvalitetniji način uštede energije na računalima je kupovina prijenosnih računala prilikom zamjene starih računala. Prijenosna računala koriste 90% manje energije u odnosu na stolna računala. Pomoću njih se smanjuje i količina ispisanog papira, jer zaposlenici sada mogu na sastanke donositi prijenosna računala umjesto podataka ispisanih na papiru. Preporučuje se korištenje LCD monitora koji troše 90% manje energije i zauzimaju manje mjesta na stolovima.

e) Hladnjaci
Postavite hladnjake i zamrzivače na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka ili bojlera) te izbjegavajte izloženost hladnjaka i zamrzivača sunčevom zračenju. Prilikom postavljanja hladnjaka i zamrzivača obavezno ostavite dovoljno prostora za prozračivanje između stražnjeg dijela uređaja i zida (oko 10 centimetara) kako ne bi došlo do pregrijavanja koje rezultira povećanjem potrošnje energije. Pravodobno odleđujte hladnjake i zamrzivače jer tako štedite energiju i produljujete životni vijek uređaja (čišćenje ledenice je potrebno kad debljina leda prijeđe pola centimetra). Kod odabira hladnjaka pazite da ne kupite prevelik (za dvije osobe dovoljan je hladnjak 120-180 litara, a za svakog dodatnog člana obitelji dodaje se još 20 litara).

f) Štednjaci
Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuha - na taj se način toplina dulje zadržava u posudi, a smanjuje kondenzacija pare po kuhinji. Mikrovalne pećnice su energetski efikasnije od običnih pećnica. Nikada ne zagrijavajte praznu grijaću ploču, a kratko vrijeme prije nego je jelo gotovo isključite grijaću ploču - grijaća ploča će ostati topla, jelo će se nastaviti kuhati, a vi ćete smanjiti potrošnju električne energije i uštedjeti novac. Redovito čistite pećnice i električna grijaća kola jer nakupljena, zapečena prljavština i masnoća smanjuje njihovu učinkovitost.

g) Perilice i sušilice rublja
Uvijek odabrati program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano. Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. Pokušajte prati standardiziranu količinu rublja za određeni tip bubnja (tipično 5-6 kg) jer se u slučaju preopterećenog bubnja rublje neće kvalitetno oprati.