‘Ikein grad’ nije senzacija, Novi Jelkovec građen je prema sličnim principima


Proteklih tjedana mediji sa zanimanjem prate Ikeinu najavu gradnje urbanog naselja u Engleskoj, u blizini Londona, s kućama, stambenim zgradama i uredima za najam, pri čemu bi cijelo naselje bilo pomno dizajnirano i uređeno u skladu sa Ikeinom filozofijom.

Prema pisanju portala Poslovni.hr, Ikein grad nije senzacija. I Hrvatska ima nešto slično. (Članak autora Tomislava Hrastovčaka u cijelosti možete pročitati na www.poslovni.hr)

Kako je za portal Poslovni.hr  istaknula Ivana Beljan s portala za nekretnine Crozilla.com, gradnja stambenih kompleksa izvan gradova već je od prije poznata i kod nas i izvan Hrvatske. Osvrnemo li se samo oko Zagreba, uvidjet ćemo koliko je novih naselja niklo u njegovoj okolici u posljednjih nekoliko godina, a kao jedan od primjera navela je i naselje Novi Jelkovec, koje baš poput ovog Ikeinog ima i stambenu i poslovnu namjenu.

Sve na dohvat ruke
Takva naselja svakako imaju i određene prednosti, što se tiče života u njima. "Velike prednosti projekta koje planira izgraditi IKEA, kao i Novog Jelkovca ili ostalih sličnih naselja, su neposredna blizina velikih gradova, a istodobno udaljenost od gradske vreve, kao i sama činjenica da se ondje može pronaći sve na dohvat ruke: od škole, vrtića, ambulante, knjižnice do raznih sportskih sadržaja."

Beljan ističe i kako se veliki gradovi, poput Zagreba ili Londona brzo šire te se približavaju okolnim izvangradskim mjestima, što znači da će i na tim područjima, kroz neko vrijeme, cijene nekretnina porasti.

Kupnja zemljišta na lokacijama izvan grada idealna je za investitore, navodi dalje Beljan, a razlog tome su cijene zemljišta koje su mnogo niže nego u urbanim dijelovima grada, ali i činjenica da je unutar gradova teško, ali i financijski neisplativo, kupiti parcele vrlo velikih površina za izgradnju ovakvih kompleksa. "Dobar su primjer veliki shopping centri koji se grade na jeftinim i pomno odabranim lokacijama van grada koji su i kod nas postali učestala pojava", dodaje.

Podsjetimo, u blizini Novog Jelkovca nalazi se nekoliko velikih trgovačkih centara, a za ovu godinu najavljeno je otvorenje još jednog.